pondělí 1. června 2015

Dovolte, představím vám regresní terapii

Ráda bych vám představila, čím se zabývám. Ale nejdřív pár slov, jak jsem se k tomu dostala. 

Vždy jsem cítila, že potřebuji pomáhat lidem. (I když to zní jako klišé.) Nějak instinktivně jsem vždy byla pro své přátele ten, komu se nebojí svěřovat a snažila jsem se aspoň je vyslechnout a pokud možno i poradit. Sama jsem ale časem zjistila, že vše, co si člověk prožije na vlastní kůži, je pro něj tou nejlepší školou života. Proto rady jen nestačí, znám to z vlastní zkušenosti.

Hledala jsem tedy metodu, která by mohla splňovat mé očekávání a díky Míle Lukášové, která své zkušenosti s láskou předává svým žákům, jsem se nejen seznámila s regresní terapií, ale naučila i sama pomáhat.
Nejdříve byly „klienty“ mí kamarádi, známí a pak se jejich okruh rozrostl na jejich rodinné příslušníky, kamarády kamarádů, známé známých a tak jsem se mohla sama ještě víc přesvědčit o účinnosti regresní terapie. Rozhodla jsem se této metodě věnovat profesionálně a mohla nabídnout svou pomoc široké veřejnosti.

A teď už k regresní terapii samotné. Terapie probíhá bez použití hypnózy. Žádná manipulace ani sugesce. Klient je neustále při vědomí, plně vnímá sebe i své okolí. Po celou dobu tedy víte, co se s vámi děje. Je vám ponechána svoboda jednání.


V čem může regresní terapie pomoci?

Psychické problémy – jednoduše řečeno vše, co vám nějakým způsobem vadí, co vás trápí a chcete se toho zbavit


Příklady: partnerské, vztahové, sexuální, pracovní, finanční problémy, problémy s váhou, různé strachy a fobie (z výšek, pavouků, hadů, z velkého množství lidí, hmyzu, klaunů, loutek, vody, létání, dotyků, psů, koček, myší, špíny, bacilů, nemocí, přízraků, duchů, ...), deprese, lítosti a smutky, nepřekonatelné smutky ze ztráty milované osoby (nebo zvířete), neustálé opakování špatných vzorců chování, závislosti (kouření, alkohol, gamblerství, drogy, ...), pocity vyhoření, nedocenění, malého sebevědomí, poruchy spánku, svědění, nutkavé projevy, problémy s otěhotněním, a další 

Fyzické bolestihlavy, rukou, nohou, zad, ramen, břicha, pooperační a poúrazové stavy, pomalé hojení ran a úrazů, dýchací problémy, smyslové poruchy a další 


Velmi zjednodušeně řečeno, je regresní terapie metodou, která pomocípomocí asociací a asociativního vybavování z paměti, je schopna řešit vaše problémy. Několikerým procházením traumatické události dochází k vybavování si emočních i fyzických problémů, detailů, myšlenek, příčin i následků, které vedly k vašim nynějším problémům. Uvědoměním a pochopením spojitostí je díky regresní terapie pak snadné odstranit problém, který spolu řešíme



Bylo by mylné domnívat se, že průchodem jen jedné události, je problém vyřešen. Je potřeba najít stěžejní událost, která vedla k řetězci událostí, kdy se problém opakoval. Opětovným procházením primární události dojde ke konečnému zpracování, všechny emoce vymizí a klient bude mít dobrý pocit. Až tehdy, když klient prochází tuto událost, a nemá žádné negativní pocity, emoce, ani necítí žádnou fyzickou bolest, ale cítí se dobře, událost se mu procházela bez problémů, a je si vědom, že se něčeho nepříjemného zbavil – objevují se tzn. koncové jevy - můžeme terapii ukončit. Takto dojde k trvalému odstranění problému.

Je regresní terapie pro všechny?

Nedoporučuji podstupovat regresní terapii v těhotenství, protože dítě v těle ženy vnímá všechny emoce společně s matkou a je zbytečné jej vystavovat takovéto zátěži.
U lidí závislých na alkoholu a drogách je nutno provádět terapii velmi uvážlivě a rozhodně ne pod vlivem alkoholu a drog. V těchto případech je terapie velmi zdlouhavá (ovlivněná a utlumená psychika) a neočekávejte vyřešení problému hned po prvním sezení. Ani regresní terapie není všelék.
Lidé užívající psychofarmaka mají ovlivněnou a utlumenou psychiku a terapie je také zdlouhavá a musíme k ní přistupovat jako doplněk k léčbě nařízenou odborným lékařem. V takovém případě je lépe poradit se se svým psychiatrem.

Jak dlouho trvá jedno sezení regresní terapie?

Počítejte minimálně 2 – 3 hodiny a po tuto dobu je dobré nebýt ničím rušen. Potřebný čas k vyřešení daného problému se nedá nikdy s jistotou dopředu určit. Záleží to na mnoha aspektech jako jsou schopnost vybavování si nebo složitost problému. V naprosté většině případů vyřešíme při jednom sezení jeden konkrétní problém. Závažnější problémy můžeme vyřešit během dalšího 1 - 2 sezení. Po každém sezení se ovšem klientovi uleví. Jakoby z pomyslného batohu problémů, který s sebou táhne, zmizela jedna zátěž. První sezení bývá vždy delší.


Jak je to s minulými životy? 

Úkolem regresní terapie není dokazovat, že minulé životy existují. Je jen na rozhodnutí klienta, zda všechno to, co během terapie viděl, cítil a zažil, jsou minulé životy nebo jen příliš bujná fantazie.
Co mohu ale s jistotou tvrdit, je to, že regresní terapie pomáhá.

Dostane se klient pokaždé do minulého života?

Není to vždy pravidlem. Některá traumata vznikla až během tohoto života. Mohou se týkat třeba i ranného dětství nebo prenatálního vývoje. Ze své praxe mohu říci, že kupříkladu některé migrény vznikly právě v čase našeho příchodu na tento svět, tedy při porodu.
Je to velmi individuální, kam nás řešení problému zavede. 



Postup, jak regresní terapie probíhá, najdete zde.

Očekávejte i nejčastější odpovědi na otázky týkající se obav z regresní terapie. 

Máte-li jakýkoli dotaz, napište ho zde do komentářů nebo na www.facebook.com/kouzlasvetla

S láskou, Peral
www.regresni-terapie-peral.cz

Foto zdroj: morguefile.com






Žádné komentáře:

Okomentovat